nrc media logo

NRC wint Publieksprijs bij uitreiking Tegels

woensdag 19 april 2017

Op 18 april vond de jaarlijkse Tegel-uitreiking plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tijdens deze avond is bekend geworden dat NRC-redacteur Thomas Rueb in de prijzen is gevallen.

De Tegel: journalistieke prijs met nationale uitstraling
Sinds 2007 wordt jaarlijks een journalistieke prijs met nationale uitstraling toegekend: De Tegel. Deze prijs is een erkenning van- en eerbetoon aan- journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistiek. De Tegel wordt toegekend in de categorieën nieuws, verslaggeving, achtergrond, onderzoek, interview, beste camerawerk en er is een aanmoedigingsprijs voor journalistiek talent. NRC streeft ernaar om onderscheidende kwaliteitsjournalistiek te maken en het is daarom zeer eervol dat NRC ook dit jaar weer in de prijzen is gevallen.

Categorie Interview:
Thomas Rueb was genomineerd voor zijn interview ‘Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman!’. Hij won uiteindelijk de Publieksprijs.
Het interview gaat over de arrestatie van de Amsterdamse politieagent Anis Raiss. Raiss vergezelde zijn broertje vorig jaar mei naar een politiebureau in Enschede om aangifte te doen van oplichting. De daar werkende politiemensen geloofden niet dat hij een agent was. Er ontstond een discussie waarna Raiss hardhandig werd gearresteerd en in de cel werd geplaatst. Pas de volgende ochtend werd de fout ontdekt en kwam Raiss vrij.

Namens NRC waren ook de volgende redacteuren genomineerd;

Categorie Nieuwsverslaggeving:
Teri van der Heijden en Barbara Rijlaarsdam voor “Dossier: faillissement V&D”.
In de drie geselecteerde artikelen wordt het faillissement van het warenhuis en de verschillende reddingspogingen die werden gedaan gereconstrueerd. Belangrijke spelers zijn de Amerikaanse eigenaar Sun Capital en de Nederlandse ondernemer Roland Kahn die tevergeefs probeerde om het meer dan 130 jaar oude warenhuis over te nemen en te redden van een faillissement.

Categorie Nieuws:
Lineke Nieber voor het “Drieluik hulptelevisie”.
In het drieluik kwam naar voren dat veel deelnemers zich vaak ernstig misleid voelden. Het ging om de RTL-programma’s Een Nieuw Begin, Geef Mij Nu Je Angst en Herrie in de Keuken/Herrie in het Hotel. Beloften werden niet nagekomen en deelnemers mochten niet ongestraft het programma eerder verlaten. Lees hier het drieluik terug:

Bekijk hier het overzicht van alle Tegel winnaars 2016.