nrc media logo

De Stille Getuige

Case: XTR Branded Podcastserie

Het Nederlands Forensisch Instituut voorziet nationale en internationale organisaties die zich inzetten voor vrede, recht en veiligheid van betrouwbare informatie uit sporen. In 2020 verscheen de allereerste NRC XTR productie van een podcastserie in samenwerking met het NFI genaamd De Stille Getuige en gaven we een kijkje in een wereld achter deuren die doorgaans gesloten blijven.

Het NFI investeert continu in kennis en innovatie en speelt daardoor in op actuele maatschappelijke, technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen en loopt hierin ook internationaal gezien voorop. Forensisch onderzoekers leggen de kleinste sporen bloot die uiteindelijk betekenis krijgen in de rechtszaal. Met de NRC XTR podcastserie in samenwerking met het NFI laten we luisteraars kennis maken met geavanceerde onderzoekstechnieken door op bezoek te gaan bij bevlogen onderzoekers van verschillende onderzoeksgebieden, zoals Biologische sporen, Pathologie en Vingersporen.

De Stille Getuige is een NRC XTR branded podcast maatwerkproductie in de vorm van een zesdelige podcastserie. Daarmee is dit onze allereerste productie in deze vorm. Doordat podcasts steeds populairder worden en we met de drie succesvolle podcasts van NRC (NRC Vandaag, NRC Haagse Zaken en NRC Onbehaarde Apen) ook een groei in de interesse naar podcasts zien, spelen we met op maat gemaakte branded podcasts in op een nieuwe vertelvorm.

Podcastserie

De Stille Getuige is een zesdelige podcastserie, waarvan inmiddels vier afleveringen te beluisteren zijn via een speciale partnerpagina op nrc.nl en via Spotify. De afleveringen zijn tevens online aangejaagd via banners.


Een voornamelijk jonge doelgroep

De afleveringen zijn via onze eigen website en via Spotify te beluisteren. Op dit moment staan vier afleveringen online met elk een eigen thema die inzoomen op complexe vraagstukken waar het NFI mee te maken krijgt.

In de allereerste aflevering, Tape onder de loep, gaan we in gesprek met experts van onderzoeksgebieden DNA, Vingersporen en Kras-, Indruk- en Vormsporen over hoe een stuk tape, achtergebleven op een plaats delict, kan leiden tot de dader van een misdrijf. In Digitale misdrijven bezoeken we de teams Data-analyse en Forensisch Digitale Technologie van het NFI en krijgen we inzicht in het opsporen van daders van digitale misdrijven. In de derde aflevering, Forensische toxicologie en forensische pathologie, spreken we met experts op dit gebied en leren wat een stoffelijk overschot kan vertellen. Daarnaast bezoeken we bloedspoordeskundigen van het NFI in de aflevering Bloedspoorpatroonanalyse en kijken we hoe patronen van bloed laten zien wat er gebeurd kan zijn in een misdrijf.

De podcastserie bereikt voornamelijk een jonge doelgroep met een leeftijd van 23 tot 34 jaar. Ook luistert 70% van de luisteraars via Spotify de podcast helemaal af. Later dit jaar worden de overige twee afleveringen nog geplaatst.

Bekijk ook onze andere NRC XTR-samenwerkingen